Over getal van het jaar

Van de klok die op een mooi rond getal staat tot de inflatie die tot een minder mooi hoge waarde stijgt, getallen zijn overal om ons heen. Soms schrikken we ervan, maar soms staan ze ook voor leuke dingen. Het aantal kaarsjes op een verjaardagstaart bijvoorbeeld. Kortom: getallen zijn een onmisbaar onderdeel van ons leven.


Dus wat is een betere manier om het getal te vieren dan een heuse “Getal van het jaar”-verkiezing? Na de “Persoon van het jaar” en het “Woord van het jaar” komen we er nu ook achter wat dat ene ultieme getal is dat het jaar 2022 beschrijft.


Heeft u een getal in gedachten? Ga dan snel naar de Home-pagina om dit in te dienen. Nog wat inspiratie nodig? Op onze sociale media kunt u voorbeelden vinden van andere inzendingen.Eerdere Edities


In 2022 is het “Getal van het jaar” na een tweejarige coronastop terug van weggeweest. Hieronder ziet u de uitslagen van voor de pandemie225

In 2017 werd er voor het eerst een “Getal van het jaar” gekozen door Ionica Smeets, Casper Albers en Casper Hulshof. Het getal was toen 225, voor het recordaantal dagen die de kabinetsformatie van 2017 duurde.


38,2

Het getal van 2018 was 38,2 (graden). Dit was de hoogste temperatuur gemeten in Nederland in de hete zomer van dat jaar. Bij deze tweede verkiezing van het getal van het jaar konden mensen voor het eerst zelf getallen inzenden. De jury werd uitgebreid met Jan Beuving en Stefanie Brackenhoff.

De bekendmaking van de winnaar is hier terug te zien (het fragment begint bij 17:07).


498

Dit getal stond voor het aantal punten dat Duncan Laurence (na correctie) scoorde bij het Eurovisie Songfestival. Hiermee won een Nederlandse inzending het festival (dat sowieso al vol getallen zit) voor het eerst sinds 1975.

De bekendmaking van de winnaar is hier terug te zien.