Juryleden

Casper Albers is hoogleraar Toegepaste Statistiek en Datavisualisatie in Groningen en voorzitter van de Vereniging voor Statistiek en OR. Hij onderzoekt hoe resultaten van statistische analyses het beste gecommuniceerd kunnen worden.


Casper is docent bij Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht en getallengek in het dagelijks leven. Hij geeft graag les, vooral over psychologie (het liefst met een stukje filosofie, wiskunde, biologie en informatica erbij). Hij zoekt graag de humor op in zijn werk.


Stefanie is promovendus aan het Kapteyn astronomisch instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze onderzoek doet naar het vroege heelal. Ze is sinds 2018 betrokken bij de “Getal van het Jaar”-verkiezing. Ze werkt mee aan de verkiezing om een inkijkje te krijgen in hoe getallen een rol spelen in het leven van allerlei verschillende mensen. Aan de ene kant zijn er persoonlijke getallen, zoals iemand die 50 instuurde, voor de jaren sinds haar vader voor het eerst naar Nederland was gekomen. Aan de andere kant staan juist getallen die ons allemaal aangaan, zoals 210 voor de Earth-overshoot day. Als ze niet bezig is met wetenschap(scommunicatie) speelt ze graag spelletjes (waarbij de punten heel belangrijke getallen zijn!), kijkt ze series (afleveringsnummers) of spreekt ze af met vrienden (wiens telefoonnummers je dan natuurlijk nodig hebt).


Hanneke vindt het superleuk om via de “Getal van het jaar”-verkiezing “het getal” onder de aandacht te mogen brengen. Getallen zijn namelijk overal om ons heen! Ze is in oktober begonnen aan haar promotieonderzoek in de sterrenkunde aan het Kapteyn Instituut en werkt daardoor de hele dag met getallen. Die getallen zijn deel van een dataset van bijna twee miljard (!) sterren, die ze gebruikt om meer te weten te komen over de ontstaansgeschiedenis van onze Melkweg. Maar niet alleen in haar werk in de wetenschap, ook in haar dagelijks leven zijn getallen overal te vinden, zoals de 400 meters die ze in de rondte schaats op de ijsbaan, of de nummers van de knooppuntenroutes die ze gebruikt om op haar racefiets de mooiste stukjes van Nederland te ontdekken. Tot slot draagt ze met veel liefde de zorg voor een 100-koppige plantenfamilie, hoewel haar vriend misschien zou zeggen dat het voelt alsof het er ontelbaar veel zijn... Zo zie je maar, getallen hebben voor iedereen een andere betekenis!


Orlin is net op de helft van zijn PhD-traject in de Galactische Archeologie aan het Kapteyn Sterrenkundig Instituut van de RUG (Rijksuniversiteit Groningen). Hij heeft altijd al genoten van puzzeltjes, rekenen, wiskunde, en tijdens zijn studie en nu zijn werk ook van de abstracte wiskunde waar getallen eigenlijk niet meer zo veel voorkomen. In zijn vrije tijd doet hij veel met spelletjes (bordspellen, activiteiten en games), die over het algemeen niet zonder getallen kunnen. Ook danst hij graag, veel op onregelmatige maatsoorten waarbij de getallen altijd net anders uitkomen dan we gewend zijn. Hij heeft nu al zin om de inzendingen die jullie in grote getale gaan aanleveren te lezen en het jaar te kunnen vieren met deze mooie getallen.